Забележителности


За село Костенковци

Село Костенковци е разположено на два срещуположни баира. Хората тук са такива изключителни урсузи, че трите махали Далаците, Скуревци и Дрисльовци имат три собствени гробища и нито един параклис. На 300 метра от селото е светилището Света Троица от което ревностен християнин наскоро отмъкна оброчния камък с кръста.

Според легендата името на селото идва от това, че в долния му край между склоновете преди повече от 600 години са били захвърлени телата на убитите византийски войници загинали при една от битките на Асен и Петър срещу поробителя.

До скоро наоколо скитаха иманяри с металотърсачи с ръце търсейки имането на Вълчан войвода. Истината със съкровището обаче е друга, най – големите разбойници в този край за ужас на светите отци от Българската  Православна Църква са били монасите от пресветия Дряновски манастир, пален за назидание не само по време на Априлското въстание. Както разказва бай Братан Обретенов от махала Дрисльовци дряновските монаси редовно са нападали турските кервани по маршрута Русчук – Филибето, движещи се по стария римски път над село Костенковци.

Легендите са забавни и невероятни, но ако има нещо изключително, което можем да кажем за селото, е че от билото над него се разкрива най – страхотния неочакван и зашеметяващ български пейзаж. Пред очите на смаяния турист се разкрива потресаваща гледка към върховете на Стара планина, тя прилича на застинало скално цунами  по гребена, на което като на парад дефилират най – прекрасните върхове на балкана от Българка до Беклемето.

И така добре дошли в Костенковци!Еко туризъм

Стига да сте запален турист, след неколкочасов преход можете да достигнете някои от най – красивите хребети на Стара Планина. Ако пък предпочитате удобството на автомобила, трябва да посетите Дряновския, Преображенския, Килифаревския и Соколския манастир. Велико Търново и Арбанаси са на 22 километра от „Жълтицата”, а етнографски комплекс „Етъра” е само на 12 километра. В близост с Костенковци се намират красивата Трявна, къщата на Кольо Фичето, Дряновското пръскало, пещерата Бачо Киро.


Велопътеки

Преход от къща за гости „Жълтицата” до махала „Иглика”

Тръгвате от този маршрут в сърцето на Стара планина и Ви се иска той никога да не свършва. Заради историята от времето на Освободителната война, заради гледките и чувството да сте българин.

Махала „Иглика” – селото което избра великата Невена Коканова. На 4 километра от „Жълтицата” е разположено китното селце „Иглика” – бившо „Чомаците”. Тук сякаш сам Бог се е навел и е целунал земята.

Веломаршрута започва от къща за гости „Жълтицата” през Карали, Лесичарка, Велковци и се поема по пътя за село Скално. Има отбивка вдясно за махала „Иглика”.Религиозен туризъм

Село Костенковци е самият център на старопланинската Света гора. В радиус от 20 км. са разположени над 30 манастира.

Най – известни са:

  • Дряновски манастир „Св.Архангел Михаил”
  • Соколски манастир „Успение Богородично”
  • Арбанашки манастир „Света Богородица”
  • Манастир „Свети Никола”, Арбанаси
  • Преображенски манастир „Свето Преображение Господне”
  • Патриаршески манастир „Света Богородица”
  • Лясковски манастир „Св. Петър и Павел”
  • Батошевски манастир – мъжки „Успение Богородично” и девически „Въведение Богородично”

Маршрути

Ще Ви трябва поне седмица, за да посетите всички атрактивни места в близост до „Костенковци”. Районът е богат на природни, културно-исторически и религиозни забележителности. По приказни планински пътеки, с раница на гръб, можете да стигнете до архитектурния резерват Боженци, красивата местност Мимин чукар, чешмата на царица Йоанна или останки от Стражевата крепост. През Костенковци минават безброй зимни и летни екопътеки.


Делтапланеризъм

На 4 километра от къщата се намира село Скално, известно с Лесичарската скала – любимо място на делтапланеристите от цялата страна. От Лесичарската скала е поставен и Балкански рекорд по най – дълго летене с делта планер – 230 километра до покрайнините на Букурещ.